Strona główna
Popularne w księgarni
Wywrócony świat i inne utwory
99,99 zł 33,95 zł
66%
Siedem minut po północy
39,90 zł 13,95 zł
65%
Płacz niemymi łzami
42,90 zł 13,55 zł
68%
Magia grudniowej nocy
36,90 zł 11,45 zł
69%
Dostawa Poczta Polska

Wyszukiwarka (odnaleziono: 1)

Kasze w kuchni regionalnej

Kasze w kuchni regionalnej

54,90 zł 14,95 zł
Opis
Zamknij
Kasze. Zapomniane, odkąd ziemniaki zawładnęły naszymi stołami. A to one od wieków były podstawą w kuchni wszystkich grup społecznych. W ozdobnej zastawie pojawiały się na królewskich i książęcych stołach. W glinianych misach w chłopskich izbach. Odkryjcie, jak smaży się kresowe pymchy, piecze pieróg biłgorajski i podkarpackie huski. Poznajcie najlepszy makowiec z kaszą manną z Podkarpacia i słynną fifkę, czyli zupę łódzkich tkaczy. Sprawdźcie, czym różni się smak krupniku kujawskiego od krupniku na wędzonych śliwkach. W jaki sposób na Dolny Śląsk, Śląsk Opolski i Ziemię Lubuską trafiła kasza kukurydziana i co z tym wspólnego mieli górale czadeccy. Dlaczego królowa Anna Jagiellonka kazała sprowadzać do Warszawy kaszę z Radomska oraz jakie przysmaki królowały w domach mieszczan w Warszawie czy Krakowie w dwudziestoleciu międzywojennym. Poznajcie roślinne wersje wielu regionalnych przysmaków: grysikowca, siekańców, izbickich golasów, szydłowieckich kaloszy, podkarpackich granatów, zawijoków janowickich, kresowej kuleszy i jacznika czy panirochów.
1

© OCZYTANI.pl Tania książka 2022. Wszelkie Prawa Zastrzeżone.

Idź do góry