George Zaidan, absolwent chemii na prestiżowej uczelni, błyskotliwy i piekielnie zabawny naukowiec wyjaśnia, co nauka może (a czego nie potrafi) powiedzieć o składnikach produktów, którymi każdego dnia faszerujemy swoje ciała. Woda. Czipsy. E-papierosy. Kremy do opalania. Ta lista nie ma końca. Co się dzieje, gdy wszystkie te rzeczy wchodzą w reakcję z substancjami tworzącymi nasz organizm? Skąd wiadomo, że to, co jemy, pijemy, wdychamy i wcieramy w siebie, szkodzi nam lub pomaga? Dzięki tej książce poznacie, jak z perspektywy chemika wyglądają różne produkty, i dowiecie się, co może nas zabić, a co niekoniecznie jest szkodliwe i dlaczego. Jak bardzo truje nas przetworzona żywność i na ile jesteśmy tego pewni? Kawa to napój bogów czy diabelska krew? Co się stanie, jeśli w upale przedawkujesz fantanyl na słońcu (i co to właściwie jest)? Co wspólnego ma maniok z radzieckimi szpiegami? Czy rośliny chcą nas zniszczyć, a mikroorganizmy pożreć całą naszą żywność? Co twój horoskop mówi o chorobach, na które możesz zapaść, i czy jest w tym ziarno prawdy? Zaidan przystępnie, z mistrzowskim poczuciem humoru odpowiada na mnóstwo trudnych pytań i pokazuje, że chemia to nie tylko użyteczna nauka, którą każdy może zrozumieć i wykorzystywać w codziennym życiu, ale też wspaniała zabawa.
"Składniki" to książka, która zmieni sposób, w jaki myślisz o tym, co jesz i stosujesz na swoje ciało. Zaidan w fascynujący sposób prezentuje tajemnice chemii i jej wpływu na nasze zdrowie, a jednocześnie zapewnia, że nie trzeba być naukowcem, by zrozumieć zagadnienia, o których pisze. Autor przedstawia różne perspektywy i kontrowersje, które towarzyszą składnikom produktów spożywczych, kosmetyków i innych przedmiotów, z którymi codziennie mamy do czynienia. Czy wiesz, że niektóre z popularnych substancji stosowanych w kosmetykach są tak toksyczne, że nie powinny być dozwolone do stosowania? Czy wiesz, że dieta ketogeniczna może prowadzić do chorób serca i innych problemów zdrowotnych?
Ilość stron: 328 / Format: 14x21 cm